Kultura u Beogradu

Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti je lociran u samom srcu Beograda, blizu Knez Mihailove ulice, koja je glavna trgovačka ulica u gradu i ujedno i pešačka zona koja vodi ka najznačajnijem turističkom spomeniku Beograda, srednjovekovnoj tvrđavi Kalemegdan.

Osnovan je 1950. godine i od tada se nalazi u zgradi koja je u međuratnom razdoblju bila poznata kao Palata Čelebonović, po imenu tadašnjeg vlasnika, advokata dr Jakova Čelebonovića.

Zgrada u kojoj se nalazi muzej podignuta je u periodu od 1927. do 1929. godine i sagrađena je kao dvospratna palata u akademskom stilu, sa reprezentativnim ulazom i prostranim mermernim stepeništem sa ogradom od kovanog gvožđa. Iako su vremenom vršene različite adaptacije, zdanje je sačuvalo duh vremena u kome je podignuto.  Autori ovog markantnog objekta beogradske međuratne arhitekture su arhitekti Stevan Belić (projekat), Nikola Krasnov (fasada) i Neregar (unutrašnja dekoracija).

Kategorija muzeja

Muzej primenjen umetnosti pripada kategoriji umetničkih muzeja specijalizovanog tipa. Osnivački fond Muzeja činila je kolekcija od 3000 hiljade predmeta koju je sakupio poznati slikar i grafičar Ljuba Ivanović, a tokom godina fond je obogaćen otkupima, poklonima građana i legatima donatora.

Danas Muzej poseduje oko 40 000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima se nalaze dela od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Muzej primenjen umetnosti ima dinamičan izložbeni program u okviru svoje četiri nezavisne galerije i organizator je godišnje tematske studijske izložbe, Salona savremene primenjene umetnosti, kao i gostujuće izložbe iz zemlje i inostranstva.

Eksponati

Na drugom spratu Muzeja, izložba ”Na prvi (p)ogled: Muzej primenjene umetnosti“ predstavlja eksponate iz muzejskih kolekcija istorijskih odseka iz Odseka za drvo i stilski nameštaj, Odseka za metal i nakit, Odseka za tekstil i kostim, Odseka za keramiku, porcelan i staklo i Odseka za fotografiju, primenjenu grafiku i umetničku opremu knjige. Značajan deo artefakata izložen je ovom prilikom po prvi put nakon više decenija, dok je jedan broj muzejskih eksponata upravo premijerno predstavljen na ovoj izložbi.

Proces rada na izložbi predstavlja „pokušaj“ prezentacije raznorodnog muzejskog materijala, i u tom smislu njegov krajnji rezultat jeste „ogledna“ postavka, kao prva faza u formiranju budućih izložbenih postavki Muzeja. Izložene predmete povezuje pripadnost „malim svetovima svakodnevice“ novovekovnog građanskog miljea i njenim različitim pojavnostima, čijoj su estetizaciji doprinosili.

Zavirite u kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, otkrijte lepotu i raznolikost njihovih sadržaja i proširite Vaše kulturne vidike… Dobrodošli u Muzej primenjene umetnosti!